Alle informatie over de Nokia Lumia 630 | Abonnementen, specificaties, reviews en prijzen

Nokia Lumia 630 review

Nokia Lumia 630 review: een betaalbare Windows mobile 8.1 smartphone

De Nokia Lumia 630 is de allereerste smartphone die met de nieuwe Windows 8.1 software wordt gelanceerd. Dit is een behoorlijk grote software update in vergelijking tot voorgaande versies, met vele nieuwe toepassingen.

De Nokia Lumia 630 is behoorlijk scherp geprijsd en al verkrijgbaar vanaf 159 euro. Er zijn echter een paar beperkingen, zoals het gebrek aan 4G ondersteuning en er is veel concurrentie van andere budget Android smartphones zoals de 4G versie van de Motorola’s Moto G die binnenkort uitkomt. De identiek lijkende Nokia Lumia 635 zal 4G wel ondersteunen maar is nog niet verkrijgbaar. Deze zal ongeveer 27 euro extra kosten, in vergelijking met de Nokia Lumia 630.

Nokia Lumia 630 design

Het is, evenals bij de vorige Nokia smartphones, erg makkelijk om de Lumia 630 naar je eigen smaak aan te passen omdat het plastic omhulsel aan de achterkant vervangbaar is. Als zwart te somber voor je is dan kan je een gele, oranje of groene achterkant plaatsen op je toestel. De voorkant is voorzien van Gorilla Glass 3, met uitsneden aan de boven- en onderkant voor de oordopjes en microfoon.

Bij deze budget- telefoon zijn de toepassing redelijk basic te noemen met een LED-loze camera aan de achterzijde, een mono-speaker en een micro-USB oplaadpoort aan de onderkant. In tegenstelling tot de andere Lumia’s heeft de 630 geen toegewijde sluitknop: je krijgt een power-knop en een volumeknop aan de bovenkant. De telefoon weegt 134 gram maar voelt lichter aan. Hij is ongeveer 9mm dik. Dit zijn redelijk gangbare maten.

Nokia Lumia 630 vs Lumia 635: Wat is het verschil?

We hebben beide apparaten in deze review verwerkt, omdat het zeer vergelijkbare telefoons zijn. Een klein verschil is dat de Lumia 630 een matte plastic achterkant heeft, terwijl de Lumia 635 een glanzende coat heeft. Omdat je verschillende achterzijden kan aanschaffen die vervangbaar zijn, houdt niets je tegen om deze zaken met elkaar te mixen.

Een belangrijk verschil is dat de Nokia Lumia 630 aan 3G data is gelimiteerd, terwijl de Lumia 635 de ondersteuning van 4G LTE netwerk hieraan toevoegt. Voor sommige markten zal de Lumia 630 ook beschikbaar zijn in een duaal SIM model.

Nokia Lumia 630 hardware en prestaties

Naast het verschil van de mobiele data hebben de twee Lumia smartphones dezelfde specificaties. Waarschijnlijk de grootste aanpassing en tegelijkertijd teleurstelling is de lage resolutie van het scherm (4.5- inch). Met 845×480 pixels is dat onder 220ppi en dat zal je merken als je tekst van websites wil lezen. Dit is erg moeilijk om te lezen, wat inhoudt dat je meer moet inzoomen dan met een smartphone met een hoge resolutie qua scherm.

Voor het grootste deel is de verwerkingskracht van het beeldscherm redelijk. De Lumia 630 heeft dezelfde 1.2 GHz quad-core CPU als de Moto G maar heeft de helft van het RAM geheugen met slechts 512MB. In het algemeen is de Windows Phone 8.1 vlug en innemend. Een opmerkelijke uitzondering is de camera applicatie. Deze is niet snel te openen en heeft soms een paar seconden nodig om te laden, waardoor je soms pas na zes of zeven seconden klaar bent om een foto te maken. Dit is onacceptabel want we missen zo veel momenten.

Omdat onze gebruikelijke apps om criteria te testen op de Windows Phone niet beschikbaar waren konden we alleen de SunSpider test uitvoeren. Hier werd de test door de 630 in gemiddeld 1486ms uitgevoerd, wat iets sneller is dan de Moto G.

De telefoon heeft een intern opslagruimte van slechts 8GB, maar zoals bij de Galaxy S5 en HTC One M8 hebben de Lumia 630 en Lumia 635 een microSD kaart mogelijkheid waardoor de telefoon tot 128GB kan opslaan. Je kan tevens 7GB aan gratis Microsoft OneDrive cloud ruimte krijgen.

Nokia Lumia 630 batterijduur

Eveneens een teleurstelling van deze smartphone is de middelmatige duur van de batterij. Tijdens onze test konden we de telefoon gelukkig de volle 24 uur zonder de waarschuwing van een kritiek laag batterijniveau gebruiken. Dat was slechts met de gebruikelijke mogelijkheden zoals email, IM, Facebook, YouTube en spelletjes. Met zwaar gebruik zal je een tweede batterij bij de hand moeten hebben of in de buurt moeten zijn van een stopcontact om je werkdag door te komen.

Helaas is de 630 (net als alle Nokia telefoons) kieskeurig als het gaat om opladers. Je krijgt er eentje met bijpassende microUSB kabel, maar als je andere opladers probeert zal de telefoon je snel waarschuwen dat hij langzaam oplaadt.

Nokia Lumia 630 camera

Er zit een 5Mp camera aan de achterkant van het apparaat die in staat is om 720p video’s op te nemen. Dit is niets bijzonders met geen stabilisator, geen LED flits en geen HDR mode. De speciale camera app scherpt de foto’s aan om ze gedetailleerder te laten lijken.

Er is geen camera aan de voorzijde, wat het maken van selfies haast onmogelijk maakt. Dit is genoeg reden om de telefoon niet te nemen als je veel gebruik maakt van Skype of video chats.

Nokia Lumia 630 software

De Lumia 630 en Lumia 635 komen met Windows 8.1 software, wat de meest recente versie van ‘Microsoft’s mobile operating system’ is. Er zal zeker een update komen voor bestaande Lumia telefoons, maar voorlopig blijft deze uit. De telefoon bezit ook Nokia’s Lumia Cyan updates, in navolging van Microsoft tweaks.

Om te beginnen kan je tot wel zes kolommen met tegels op je startscherm zetten en kan je zelfs kiezen voor een achtergrond van de tegel in plaats van een blok kleur. Er is een mooi parallax effect waardoor de telefoon een mooie en vooral ook persoonlijkere uitstraling krijgt.

Een andere nieuwe toepassing is het ‘Action Center’ onderaan, welke eindelijk notificaties naar de Windows Phone brengt. Evenals bij iOS en Android software is deze bereikbaar door op het scherm van boven naar beneden te swipen. Je kan kiezen welke applicaties toegestaan zijn om notificaties te sturen en er zijn ook vier tegels voor snelle instellingen die je naar wens kan aanpassen.

Er zijn tevens andere tweaks zoals meer vergrendelingsthema’s, een nieuwe kalender die het weer integreert, het ‘World Flow’ keyboard bidet gepersonaliseerde voorspellende tekst en swipe-stijl gebaren typen aan. Een set van Sense (heeft niets te maken met HTC) toepassingen helpt je om je datagebruik, opslagruimte en Wi-Fi te managen.

Nokia Lumia 630 conclusie

Dit alles is een grote stap in de goede richting voor Windows 8 en de missie om aan te haken bij iOS en Android. Wij vinden een hoop van de nieuwe toepassingen prettig maar er is nog steeds een probleem met een tekort aan apps in de Store. Je zult de soortgenoten van BBC iPlayer, Whatsapp, Facebook en Netflix vinden, maar andere apps zijn nog steeds helaas afwezig (voornamelijk Google apps). Voor het grootste deel kan je apps van derde partijen installeren om aan Google Maps, YouTube en Gmail te komen, maar het in een schande dat hiervan geen officiële apps zijn.

Er is ook een probleem als je Bluetooth apparaten hebt zoals ‘fitness trackers’. Ondanks dat er derde partijen zijn die apps hiervoor aanbieden zoals Fitbit, wordt de data hiervan niet gesynchroniseerd. Voor de minder populaire apparaten is er helemaal niets verkrijgbaar.

Als je overweegt om de Lumia 630 te nemen als eerste smartphone en je niet van plan bent om verschillende draadloze accessoires te kopen zijn de beperkingen wellicht niet eens een probleem. Als je echter van Andoid of iPhone switcht dan kan dit enige frustraties opleveren. Desalniettemin, is de Lumia 630 voor haar prijs een prima smartphone.

Deel dit bericht op Social MediaTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on FacebookEmail this to someoneShare on LinkedIn